Petroskoin puhalluslamput.

keskustelu kaikista koneista ja vehkeistä

Valvoja: pelarusmaisteri

kimmoa
Viestit: 731
Liittynyt: 31 Heinä 2007, 21:13
Paikkakunta: Sievi

Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja kimmoa »

En oikein tienny, mille osastolle tämä postata niin laitoin sitten tähän. Konehan se on puhalluslamppukin. :D

Otin tuossa tänään ekat savut tuosta laitteesta valopetrolilla ja hyvin se tuntui humisevan, kun vaan malttoi lämmittää tarpeeksi pitkään tenulla sitä polttopäätä.

Ekan käytön jälkeen ajattelin kuitenkin vilkaista käyttöohjetta ja siinä nimenomaan sanotaan että vehjettä pitää käyttää bensalla. Lisäksi turvallisuusohjeissa kiellettiin laitteen käyttäminen muulla kuin bensiinillä ja kerosiinilla. Jälkimmäinen tarkoittanee aikalailla meikäläistä valopetroolia. Venäjällähän ei sillä nimellä mitään saa vaan kerosiinia se siellä pitäisi ymmärrykseni mukaan olla.

Kysymys kuuluukin nyt, että olisiko vehkeen käyttäminen bensalla sittenkin turvallista vastoin meille bussissa annettua käyttäjäkoulutusta? Saisko sillä stabiilimman palamisen. Tuo valopetrooli kun välillä hönkäisi semmoisia pitkiä oransseja ketunhäntiä koska ilmeisesti sen lämmityskierukan teho ei täysin riitä siihen polttoaineen kaasuttamiseen siellä putkessa. Vai onko Venäjällä bensa senverran erilaista, vaikeammin höyrystyvää, että sitä voisi käyttää mutta jos pyttyyn kaataa meikäläistä sikariistolientä, seuraa jysähdys?
Pienviljelijä
Viestit: 907
Liittynyt: 15 Syys 2007, 14:42
Paikkakunta: Suomussalmi

Belkku-kerhon jäsen lensi taivaaseen...

Viesti Kirjoittaja Pienviljelijä »

Luotan tässä tapauksessa siihen toiseen Kimmoon (omaa sukua: Kotta). Sen verran minäkin olen kuullut Venäjällä sattuneista puhalluslamppukuolemista, etten vapaaehtoisesti ryhtyisi kokeiluihin ("käyttöohjeista" huolimatta). Kerosiini kylläkin vastaa lähes petroolia ja lienee ok. Muuten, sikäläiset trangia-vastaavat retkeilykeittimet kutsutaan idässä yleisesti "smert turistov":iksi eli turistien kuolemiksi...Ja nekin käyvät bensalla. Nimitys on kansan antama; ei virallinen.

Valopetroolin lisäksi voisi kokeilla tärpättiä. Minun puhalluslamppuni (joka on vähän eri muotoinen kuin nuo Petroskoista ostetut) toimi toissa päivänä varsin hyvin valopetroolilla.

P.S.: Suomen armeijan puhalluslamput toimivat kylläkin bensalla, mutta niiden polttopää sijaitsee ilmeisesti tarpeeksi kaukana (riittävän tiivisestä) säiliöstä. Varmaankin ovat muutenkin "VTT:n ja Vakolan hyväksymiä".
___________________________
Lupinki-korpitila/Хутор "Лупинки"
МТЗ-50
ДТ-75
ПТУ-5
КРН-2.1
Урал 6х6
ГАЗ-21 Волга
kimmoa
Viestit: 731
Liittynyt: 31 Heinä 2007, 21:13
Paikkakunta: Sievi

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja kimmoa »

Pitänee käyttää tuolla petrolilla. Luulen että nafta ei enää sovellu käytettäväksi kun se on raskaampi tisle, joka haihtuu huonommin. Lentopetroli olis parasta mutta sitä taas on hankala saada, kun tulli mustasukkaisesti pelkää että joku käyttäis sitä dieselautossaan.

Smert turistov on aika hyvä ilmaisu. LIekö samaan sarjaan jatkoa "turistitsheskaja lopata", -turistilapio, jonka ostin siitä ostarista missä käytiin. Sillä haudataan ne turistien ruumiit jotka syntyy tuolla turistien kuolemalla. :D
rölli
Viestit: 42
Liittynyt: 05 Heinä 2009, 11:11

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja rölli »

Minä en ainakaan aiemmin edes tiennyt että puhalluslamppua voi käyttää muulla kuin bensiinillä. Sen verran rankasti minnuu varoiteltiin bensan käytöstä että ihan jännittää. Toisaalta bensa on taas turvallistakin, puristussyttymisherkkyyttä kuvaava oktaaniluku on korkea. Öljyisemmällä aineella tuo tippuu rankasti. 95 okt tehty 2-t bensa on oktaaniluvultaan jopa alle 90. Dieselöljyllä vastaava luku on 76 eri menetelmällä mitattuna.
Tärpätistä oli myös puhetta että sitä voisi käyttää, sen kanssa pitää olla varovainen, on tosi paha myrkky hengitettynä tai nieltynä.
kimmoa
Viestit: 731
Liittynyt: 31 Heinä 2007, 21:13
Paikkakunta: Sievi

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja kimmoa »

Tuossa puhalluslampussa palotapahtuma on erilainen ja oktaaniluku ei kuvaa siinä tarvittavaa syttymisherkkyyttä mitenkään. Oktaaniluku kuvaa aineen kykyä vastustaa itsesyttymistä. Siksi bensa ei sovellu dieseliinkään, kun kone ei sillä kunnolla kävisi. Mutta puhalluslampussa on pilottiliekki, jonka lämpötila kyllä ylittää bensan itsesyttymislämpötilan vaikka oktaaniluku olisi 500. Mutta sen sijaan bensa höyrystyy erittäin herkästi ja se voi tehdä siitä tässä vaarallisen. Höyrynpainekin on suurempi kuin dieselillä huoneenlämmössä. Tällöin pienikin vuoto pytyssä suitsee bensahöyryä ulos ja se taas aiheuttaisi pistoliekkejä pahimmillaan joka paikkaan. Jos pytty on tiivis, ei nähdäkseni mitään tällaista voisi päästä tapahtumaan.

Mineraalitärpätti on alifaattisia hiilivetyjä ts. liki samaa kamaa kuin valopetroli taikka löpö.
rölli
Viestit: 42
Liittynyt: 05 Heinä 2009, 11:11

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja rölli »

kimmoa kirjoitti:Tuossa puhalluslampussa palotapahtuma on erilainen ja oktaaniluku ei kuvaa siinä tarvittavaa syttymisherkkyyttä mitenkään. Oktaaniluku kuvaa aineen kykyä vastustaa itsesyttymistä. Siksi bensa ei sovellu dieseliinkään, kun kone ei sillä kunnolla kävisi. Mutta puhalluslampussa on pilottiliekki, jonka lämpötila kyllä ylittää bensan itsesyttymislämpötilan vaikka oktaaniluku olisi 500. Mutta sen sijaan bensa höyrystyy erittäin herkästi ja se voi tehdä siitä tässä vaarallisen. Höyrynpainekin on suurempi kuin dieselillä huoneenlämmössä. Tällöin pienikin vuoto pytyssä suitsee bensahöyryä ulos ja se taas aiheuttaisi pistoliekkejä pahimmillaan joka paikkaan. Jos pytty on tiivis, ei nähdäkseni mitään tällaista voisi päästä tapahtumaan.

Mineraalitärpätti on alifaattisia hiilivetyjä ts. liki samaa kamaa kuin valopetroli taikka löpö.
Ei tarvittavaan palotapahtumaan vaikutakaan oktaaniluku. Säiliössä ja ennen suutinta olevassa esilämmitysosassa sen sijaan matala oktaaniarvo voi herkästi syttyvällä aineella olla tuntuva riskitekijä. Ilman happea ei palotapahtumaa pitäisi sattua joten säiliön paine on ainoa mikä tuossa hiukan huolettaa, ei tainnut olla ylipaineventtiiliä tuossa joten suurempi paine suurentaa liekkiä*lämmittää lisää ja nostaa painetta* suurentaa taas liekkiä* esilämmittää taas tehokkaammin ja nostaa painetta pytyssä.
zetoristi100
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Elo 2009, 16:04

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja zetoristi100 »

Rölli on oikeilla jäljilä.Puhalluslampusa ei polttoaineen laadulla ja oktaaniluvulla ole oikeastan mitään väliä mutta hömöttimen tiiviys ja säiliön rakenteen paineen kestävyys on kaiken A ja O, elikkäs onko säiliö alun perin tarkoitettu korkeita paineita kestävälle vaikeasti kokoon puristettavalle polttoaineelle vai ei. Jos ei ole ja jos on vielä ilmavuotoja, niin bensalla, harasoo,lähti ku Annikki Tähti! :shock:
Vilske
Viestit: 3039
Liittynyt: 24 Heinä 2007, 19:16
Paikkakunta: Iitti

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja Vilske »

Laitetaan tää nyt tähänkin keskusteluun.
Nyt on liikkuvaakin kuvaa katseltavissa :D
Olkaatte hyvä, aiheena hittiostos Petroskoista :D
http://s100.photobucket.com/albums/m4/B ... ulutus.flv
Jokapäivä työkaluna Belarus
505 1983
920S 2002
952GL 2003
"Belaruksen hallinta on helpointa siihen suuntaan mihin se on jo menossa"
Kerho facebookissa
Markus
Viestit: 544
Liittynyt: 24 Helmi 2008, 01:26
Paikkakunta: Salo, Eura

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja Markus »

Heh, hyvä tunnelma näyttäisi olleen tosiaan. Mielenkiintoinen värkki :D
T-40 -68 ml.1500h (käytössä), T-40 -69 ml.4000h (varaosakone, ollut suvussa uudesta asti)
"Belarus peloton, varma ja valoton"
nuffieldmaster
Viestit: 97
Liittynyt: 27 Heinä 2007, 19:33
Paikkakunta: Ilomantsi
Viesti:

Re: Petroskoin puhalluslamput.

Viesti Kirjoittaja nuffieldmaster »

Itse olen tuota kokeillut useilla aineilla.

Lamppuöljy
Valopetrooli (70 lukulaista) ei syttynyt ollenkaan
Löpö (ei pelannut)
Tärpätti, räkimällä...

Sinolin ja lamppuöljyn seoksella se paloi parhaiten, puhdas lamppuöljy vaatii toosi pitkän alkuhehkutuksen kunnes alkaa tohisemaan, ja hyvä palaminen kestää vain arviolta 5 min kunnes alkaa huononemaan ja työntää öljyn raakana kaasuuntumatta.

Sinolia tai marinolia ei varmaankaan uskalla raakana käyttää?

Tinnerikin lienee "räjähdysainetta" tähän vehkeeseen.

Muutoin lamppu on tehokas, mutta pikkuropleemeja vielä on...


OT:

Lainaten "Fingerpori" sarjakuvan tekijää

Mikä kesäinen juoma?
Kevyt, Ranskalainen, Aurinkoinen ja Kirkas...



La Sol :lol:
Vastaa Viestiin